Заобичай СКУКАТА!

Преди време преведох една статия. Точно тогава бях в поредната „врътка“ на спиралата на живота и влизах в труден период. Нещата не ми се отдаваха и все нещо ме отклоняваше от устрема ми към успех и богатство. И както се казва – когато търсиш – Бог ти дава отговори…

Получих случайно писмо в имейла ми, в което беше тази статия. И тя промени гледната ми точка, което в последствие промени всичко за мен. Нейн автор е Джейм Клир – спортист, тежкоатлет, предприемач, фотограф и просто пътешественик. Преведох статията /беше от руски източник/ и днес ви я споделям в пълния й вид. Силно се надявам да помогне на вас, така както помогна и на мен.

Как да доведеш работата до край, ако ти е писнало да вървиш към своите цели?  

Всички ние имаме цели и мечти, но понякога пътя към тяхното изпълнение се оказва твърде дълъг и труден. Всяка седмица слушам как хората говоря фрази от рода на «Аз бях много сериозно настроен, но не мога всеки ден да се занимавам с едно и също » или «На мен не ми достига психологическа издържливост. Аз често започвам нови неща, но никога не ги завършвам «.

С мен също се случва често така, както и с другите хора.

Често започвам някакъв проект, работя над него някакво време, а после се отвличам или превключвам на нещо друго. Намирам си нова цел, но в края на краищата се отказвам и от нея и отново превключвам вниманието си над нещо ново. И това се случва постоянно. Толкова пъти съм преустановявал и започвал отново, че така и не се сдобих с някакъв реален процес.

Сигурно и на теб ти се е случвало някога да изпитваш нещо подобно.

Този проблем винаги ми напомня на мъдрия съвет, който някога получих по време на тренировка в спортната зала….

Митът за страстта и мотивацията

В този ден в моята спортна зала дойде треньор, който през своята кариера беше успял да работи с хиляди спортисти, включително няколко национални и олимпийски шампиони.

Попитах го: «По какво се отличават от другите хора най-добрите спортисти? В какво се крие тайната на техния успех?»

Той назова няколко напълно логични качества. Генетика. Късмет. Талант.

Но после каза нещо, което аз изобщо не очаквах да чуя.

 “В края на краищата, – каза той, — “всичко се свежда до това, кой може да изтърпи скуката на ежедневните тренировки и кой може всеки ден отново и отново да отработва едни и същи движения и упраженения. «.

Тези думи произведоха в мен огромно впечатление. Аз започнах да разглеждам въпроса за успеха и победата от съвършенно нова страна.

Всеки от нас търси мотивация, за да започне да се движи към своите цели. Няма значение в каква област сме – бизнес, спорт или изкуство. Ти навярно често чуваш от обкръжаващите «Всичко зависи от това колко силно искаш нещо«.

Като резултат, губейки мотивация, много хора изпадат в депресия. На тях им се струва, че  никога няма да  имат тази неудържима страст и сила на волята, която я има в успешните хора.

Както ми каза треньорът – на успешните хора също им е скучно. И на тях понякога не им достига мотивация, за да се стремят към изпълнението на техните цели. И у тях няма вълшебни таблетки, които да им помагат всеки ден да се движат с вдъхновение напред. Разликата между едните и другите хора се заключава в това, че хората, които достигат своите цели не позволяват на своите емоции да диктуват техните действия.

Успешните хора винаги намират сили, за да се вземат в ръце, да преборят чувството на скука и напълно да се отдадат на практиката, която е нужна за достигането на техните цели. Тях ги отличава от другите само това, че те умеят да изпълняват работа, дори когато това не им се иска. В това е разликата между професионалиста и любителя.

Но как е възможно да се работи,

ако ти не получаваш никакво удоволствие

от своята дейност?

Всеки може да работи, ако у него има за това съответстващата мотивация. Когато аз бях спортсмен на мен винаги повече ми харесваше да съм на тренировки след голяма победа. А на кого това не му се харесва? Треньорът е доволен, съекипниците пълни с енергия и ентусиазъм, и ти се чувстваш така, сякъш целият свят е в краката ти. По-късно станах предприемач. Радвах се, когато на моите клиенти им се харесваха моите идеи и всичко вървеше по мед и масло.

Резулатите ни дават мотивацията да се движим напред.

Но какво да правим, ако ни е скучно? Какво да правим когато работата ни изисква голям труд? Как да се справим с чувството, че на теб никой не ти обръща внимание? Какво да правим, когато не получаваме нужните ни резултати?

Успехът идва само тогава, когато ние продължаваме да работим дори когато ни е толкова трудно, колкото никога преди.

Главното – това не е резултатът, а процеса.

Често мислим за своите цели изключително в рамките на резултатите. Ние възприемаме успеха като резултат, който можем да постигнем или да доведем до край. Ето няколко често срещани в живота примери:

·   Много хора възприемат здравето като резултат: “Ако сваля 10 кг ще бъда в чудесна форма ».

·   Много възприемат предприемаческата дейност като резултат: «Всичко ще бъде чудесно, ако за нас пишат в NewYorkTimes».

·   Много възприемат изкуството като резултат: «Ако моите работи ги изложат в голяма галерия, то аз ще получа признанието на публиката ».

Но ако погледнем хората, които системно достигат своите цели то ще разберем, че работата съвсем не е в това с какво се занимават и какви резултати получават. Работата е в тяхната преданост към своето дело и увлечеността им в процеса. Те обичат процеса на работа, а не само идеята и крайния резултат.

Ако искаш да си добър писател, нужно е да нашишеш бестселър. Но единственият път към това, за да го направиш – това е да заобичаш пътя на неговото написване.

Ако ти искаш целият свят да узнае за твоя бизнес, няма да е лошо за него да пишат във Forbes. Но единственият начин да достигнеш този резултат – това е да заобичаш процеса на маркетинга.

Ако искаш да бъдеш в добра форма на теб ти е нужно да свалиш няколко излишни килограма. Но единствения начин да достигнеш този резултат – това е да заобичаш здравословното хранене и регулярните тренировки. И това навярно ще ре направи по-щастлив човек.

Ако искаш да станеш специалист в някаква дейност,  ти си длъжен да заобичаш своето занимание. Стани човек, на който му харесва да изпълнява своята работа, а не просто да мечтае за потенциалните резултати. С други думи …

ЗАОБИЧАЙ СКУКАТА!

Заобичай скуката. Заобичай практиката и повторението. Заобичай процеса на това, което правиш и ще видиш, че резултатите ще започнат да се появяват от самосебе си.

Добрееее, това беше цялата формула! Разтърси ли ви? Надявам се, че ДА. И като финал да споделя, това, което се промени най-вече в мен.

Започнах безрезервно да приемам и да обичам всичките си рутинни дейности, които често могат да са много досадни. И престанах да търся нови и нови, все по-вълнуващи занимания! Престанах да си мисля, че да си успешен означава да правиш нови неща всеки ден! Напротив, започнах все по-силно да разбирам, че трябва да подбирам новите си проекти и да не се впускам във всеки появил се на пътя ми. Въпреки, че да правиш нещо ново е много изкушаващо и зареждащо, впоследствие се оказва, че пак влизаме в рутината и ни става досадно и скучно!

Разковничето, спред мен, е да ПРИЕМЕТЕ И ЗАОБИЧАТЕ, това, което правите, особено скучните неща. Приемете ли го за задължение / в тежкият смисъл на думата/, то тогава то ще ви ТЕЖИ. Ако го приемете за ДАР и за проявление на способностите ви, за себеизразяване – то тогава работата за вас винаги ще е УДОВОЛСТВИЕ и НАГРАДА.

С пожелание наистина да заобичате, това което правите всекидневно!

Галена

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *